Заради това правителство ще се отложи с поне още две

...
 Заради това правителство ще се отложи с поне още две
Коментари Харесай

Асен Василев пада през януари? Бюджет 2024 бил като закуска с торта „Гараш“, след която ще гладуваме

 Заради това държавно управление ще се отсрочи с най-малко още две години влизането ни в еврозоната,  коментира Симеон Дянков 

Бюджет 2024 е като торта „ Гараш “ за закуска, а за обяд и вечеря – нищо и през идващите дни – апетит. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ някогашният финансов министър Симеон Дянков. 

„ Харчите всичко и по този начин сте преяли, че нямате никакви пари. Проектът за Бюджет 2024 е безусловно нереалистичен в приходната си част. Никакъв късмет няма да се извърши това “, акцентира той.

„ Раздува се приходната част доста повече в сравнение с когато и да било в предишното. Обещават ни се тези захаросани неща първоначално, само че през април ще се види, че този бюджет не може да се извърши “, изясни някогашният ковчежник. 

„ Дори за тази година с 2 милиарда лв. сме вътре, защото вместо заложените 35 милиарда лв. доходи, са събрани едвам 33 милиарда лв.. За идната година Василев предлага 41 милиарда лв. събираемост от Национална агенция за приходите, което е с 25% годишен напредък. Никога това не е било в историята на България “, предвижда той.

„ Икономиката ще пораства с 8% и по някакъв метод ръководещите си показват, че с 25% ще се усилят приходите. Как ще стане това? “, попита Дянков. 

„ От януари до април ще се харчи съществено и ще се дава обещание доста, а по-късно, в случай че издържи сглбоката и има ново държавно управление след ротацията, ненадейно ще се окаже, че няма задоволително пари за обществени и други потребности. Пак няма да се влага в инфраструктура и ще стане огромен проблем “, добави той.

Според него най-рано през 2027 година може да влезем в Еврозоната. 

„ Официално това ще го знаем през април, само че още на 15 януари ще ни е известна годишната инфлация и дефицитът. Затова диалозите за нов финансов министър ще стартират две седмици след Нова година, в случай че тематиката за Еврозоната е значима за ръководещите “, акцентира финансистът. 

„ Акад. Николай Денков си прави добре работата като министър председател, само че като стартира в последно време да влиза в тематиката финанси се вижда, че не схваща. Това държавно управление се демонстрира като кабинет на Лукойл. а министър-председателят приказва небивалици по финансовата част “, добави той.

„ Постната пица през предходната рецесия беше нужна, с цел да може България да мине през този сложен интервал и да излезе от другата страна с дребен недостиг и ниски налози, което го направихме. В момента няма такава рецесия, само че по необясними за мен аргументи имаме по-голям недостиг “, съобщи Дянков. 

След като водещата Мария Цънцарова попита на кого да благодарим, че сме на опашката на Европейски Съюз, като дълго са ни управлявали ГЕРБ, той отговори „ на обстоятелството, че нашата стопанска система, въпреки че има ниски налози, не може да пробие задоволително, с цел да се борим на европейско равнище “. 

„ Можеше да не сме на това нежелано място, само че зависи от вложенията, които влизат в инфраструктурата основно. Те би трябвало да се влагат по метод, по който парите да ни вършат по-конкурентноспособни “, съобщи финансистът. 

“Финансовият министър би трябвало да е по-смел и да върне ставките на Данък добавена стойност на предпандемичните критерии, в това число и за ресторантьорите. Не разбирам за какво се притеснява да каже, че такива бяха Данък добавена стойност налозите и би трябвало да се върнат. Ще има разногласия, само че от връщането на налога се получават към 650 млн. лв. на година “, добави той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР